Subscribe RSS
Лой Кратонг в Тайланд Nov 06

IMG_60123442509130
Лой Кратонг е един от най-популярните тайландски фестивали, смятан от мнозина за най-романтичното и най-красиво събитие. Според традиционния тайландски календар на 17 ноември тази година е нощта на дванадесетото пълнолуние, когато празнуващите ще се отправят към реките, езерата и каналите, за да уважат една вековна традиция в Тайланд. Фестивалът е създаден в чест на богинята на водата Пра Мае Конгка и дава възможност на хората да я почетат и евентуално да й благодарят за изобилието през изминала година. Също така те отправят молитвите си добрият късмет да не ги изоставя и през идната година. Тайланд като култура е силно зависим от земеделието и е дълбоко и тясно обвързан с водата. Затова не е изненадващо, че Лой Кратонг все още се смята за важно събитие.
IMG_60143742039666

IMG_60149378935027
Името на фестивала е уникално, защото описва на тайландски, точно това което се изисква от неговите участниците да правят. Около водните пространства хиляди продавачи предлагат огромно разнообразие от най-важния аксесоар за празника, а именно кръгли лодчици – кратонги, които варират от мънички и семпли до големи и пищни. Изработени от дърво, хляб или напречно отрязани парчета бамбук или бананово дърво, те често биват украсявани с цветя, листа, свещи, тамян и други декоративни елементи. След като си изберат кратонг, участниците се отправят към водата, казват молитва и го пускат да отплава (на тайландски, лой). За повече късмет някои вярващи дори добавят и изрязан нокът или малък кичур коса в крaтонга си като символ на новото начало.
IMG_60158175968187

IMG_60154072395598
Но не само водата е важен елемент на внимание по време на Лой Кратонг. Във въздуха се реят и множество летящи фенери наричани ком лой. Те са направени от оризова хартия и се издигат във въздуха благодарение на топлия въздух от свещите прикрепени към тях. Те летят в небето, докато се превърнат в малки оранжеви точици на фона на нощното небе. Гледката на един летящ фенер е красива, но хиляди издигащи се във въздуха е изживяване, което събужда възхищение у посетителите особено в Чианг Май. Фестивалът няма да е истински тайландски фестивал, ако няма огромно количество храна, фойерверки и преливащи от посетители улици.
IMG_60128997665663
Важно е да се обърне внимание на кратонгите, които се купуват по време на Лой Кратонг. Тези, направени от естествени материали се разграждат бързо, в сравнение с пластмасовите им еквиваленти, които задръстват и замърсяват реките. Затова е наистина важно да се придържаме към кратонгите изработени от естествени материали.
IMG_60134192381675
Фестивалът се провежда в цял Тайланд, но най-големи са празненствата в Банкок и Чианг Май. Парковете Лумпини, Бенчасири и Бенджакити, както и цялото поречие на река Чао Прая, са най-популярни места по време на фестивала честван в Банкок, а зоната около река Пинг привлича най-много празнуващи в Чианг Май.

Тайландски протести Dec 20

От няколко дин насам Тайланд е разтърсван от масови протести, избухнали след обявяването на един скандален законопроект. Опозицията иска оставката на правителството. Това обаче е против волята на мнозинството.

thailand-1
От края на ноември хората в Тайланд протестират срещу правителството на Инглук Шинаватра. През последните дни се стигна и до сблъсъци, при които загинаха петима души, а над 100 бяха ранени. Протестите избухнаха, след като правителството в Банкок предложи скандален законопроект, който можеше да проправи път за завръщането в страната на бившия премиер Таксин Шинаватра. Той бе свален с преврат през 2006 и признат за виновен по обвинения в корупция, за което бе осъден на две години затвор. За да избегне затвора, Таксин Шинаватра се установи в чужбина, откъдето според различни слухове и до днес продължава да дърпа конците в Банкок.

В крайна сметка законопроектът беше отхвърлен, идеята за него обаче бе достатъчна, за да взриви обществото.

Факт е, че тайландското общество не намира покой. Само преди три години в страната имаше масови протести, при които бяха убити над 90 души. Тайланд е страна в преход и именно това е причината за сблъсъците, продължаващи вече години.

thailand-2
Последните протести в Тайланд взеха пет жертви

“Червените” и “жълтите ризи”

Промените в Тайланд започват още през 1992 година, когато е сложен край на дългогодишното господство на военните. Тогава на власт идва първото гражданско правителство, което започва да подсилва демократичните структури. Демократизирането на страната получава нов тласък през 2001 година, когато Таксин Шинаватра става министър-председател. По време на управлението си той успява да изпълни предизборното си обещание за реализирането на конюнктурна програма за населението по селата. “Таксин Шинаватра беше човекът, който се застъпи за селяните и изпълни своите политически обещания”, коментира Марко Бюнте.

Това обаче вбесява политическия елит в Банкок, който дотогава управлява страната според своите представи. Едновременно с възхода на Таксин Шинаватра в страната възникват два враждуващи лагера – на “червените” и на “жълтите ризи”. Навремето “червените ризи” подкрепяха Таксин Шинаватра, а днес – неговата сестра Инглук. Повечето членове на “червените ризи” идват от гъстонаселените северни и североизточни провинции на Тайланд, но и от Банкок. На последните избори една трета от жителите на Банкок гласуваха за Инглук Шинаватра.

Поддръжниците на “жълтите ризи” пък идват предимно от градовете на буржоазните елити в южната част на Тайланд. Те държат на стария ред.

В началото на кариерата си Таксин Шинаватра е носител на надежди за демократизацията на страната. “В крайна сметка обаче той не оправда очакванията на хората”, казва Райнер Адам, ръководител на бюрото на германската фондация “Фридрих Науман” в Банкок. “Стъпка по стъпка Таксин Шинаватра премахна всички механизми, които съпътстват една либерална демокрация. Той назначи на всички ключови постове в правителството свои поддръжници. Постепенно привлече останалите партии в парламента под крилото на собствената си партия. И на практика вече нямаше опозиция”, изтъква Райнер Адам.

thailand-3
Инглук Шинаватра

Диалогът в Тайланд е почти невъзможен

През 2006 година – по времето, когато премиерът Таксин Шинаватра е в Ню Йорк за заседанията на Общото събрание на ООН – военните в Тайланд правят преврат със знанието на “жълтите ризи”. На изборите през 2007 година обаче формацията наследник на партията на Таксин Шинаватра отново идва на власт. “Жълтите ризи” започват масови протести и прогонват “червените” от правителството. През 2010 година “червените ризи” организират демонстрации с искане за завръщането на Таксин Шинаватра на власт. “Жълтите ризи” се съпротивляват ожесточено. Сутеп Таугсубан, който днес отново е водач на “жълтите”, навремето разпорежда полицейска акция, при която са убити 25 души и ранени – над 800.

След заглъхването на протестите – през 2011-та – “червените ризи” отново печелят изборите. Оттогава насам премиер на Тайланд е Инглук Шинаватра, сестрата на сваления с преврат през 2006-та Таксин Шинаватра. От развитието на ситуацията в Тайланд през последните години става ясно, че мнозинството от населението е на страната на “червените ризи”, докато малцинството неуморно подкрепя “жълтите”.

Протестиращата опозиция на “жълтите ризи” постави ултиматум на правителството и настоява следващият премиер да бъде избран от демократично нелегитимен “Народен съвет”. Това показва колко дълбоко е заседнало недоверието на “жълтите ризи” спрямо волята на народа.

“По време на конфликти обществата се променят. Само че конфликтите трябва да приключват подобаващо и да бъдат поставяни в съответната институционална рамка”, казва Райнер Адам. Според него обаче пропастта между враждуващите групи в Тайланд е толкова дълбока, че диалогът е почти невъзможен.

Тайландската Нова година Сонгкран Apr 11

Събитието свързано с посрещането на тайландската Нова година известно като Сонгкран, е най-големият празник през годината в Тайланд. То обединява в едно Коледа, Деня на благодарността и Нова година. Тази година официалните празнични дни са от 13-15 април като в началото или в края на честванията се добавят още няколко почивни дни, които се сливат с уикенда, за да превърнат събитието в безкрайно приключение.
thai-new-year4
Продължителността на празненствата варират в зависимост от това къде се провеждат. Например в Чианг Май понякога Сонгкран се чества цяла седмица. Той се определя като събитие, което трябва да се види, за да се повярва, че съществуват. Особено като се има предвид скромното му начало.
thai-new-year6
Връщайки се назад във времето и проследявайки хода на този празник в някой от азиатските страни, ще стане ясно, че със Сонгкран първоначално се е отбелязвал краят на сухия сезон. В Тайланд той е поставял началото на новия лунен календар и е давал възможност на семействата да се събират и заедно да празнуват отминаващата година и да посрещат новата, молейки се за благословие и плодородие. Задължително е било и посещението на религиозен храм, както и измиването на изображението на Буда с ароматизирана вода, която след това е била събирана и изливана за напръскване на раменете и ръцете на по-възрастните членове на семейството като благословия.
thai-new-year5
Придвижвайки се няколко стотин години напред във времето, до наши дни, се оказва, че събитието и днес има голямо значение за семействата и общността. Посещенията на храмовете все още намират място в хода на празника. Днес обаче най-видимата част от него са уникалните водни битки по улиците на Банкок и Чианг Май, където шансът някой да остане сух и чист е равен на нула. Настроението е празнично и приповдигнато. По улицата всеки крещят „Sawa Dee Bhee Mai” (Честита Нова Година) и с пълни шепи с прах посипват косите и натриват бузите на случайни минувачи, а водата се лее от всеки ъгъл. За щастие празненствата съвпадат с най-горещата седмица от годината, така че водната война е най-добрият начин туристите да се спасят от 40-градусовите температури.
thai-new-year3
Ако пътуването до Тайланд съвпада с този необичаен празник, има няколко неща, които трябва да се знаят:
• Задължително е въоръжаването с водни пистолети за необичайните битки, които могат да се закупят във всеки магазин, найлонови пликове за портфейла и телефона, слънчеви или водни очила и разбира се дрехи, които със сигурност няма да останат чисти.
• Дамите да не се обличат в оскъдни дрехи. Имайки предвид приповдигнатото настроение на тълпата и водните битки, те биха били най-лошият избор за Сонгкран.
• Денят трябва да се планира внимателно. Излезте с приятели на улицата и си организирайте място за среща в случай, че се загубите в суматохата. Важно е да се пие много вода, разбира се не тази, която е била излята на главата ви.
• Не се надявайте да останете сухи, дори и да не посетите парти зоната. Ако станете „жертва” на случайно заливане с вода, не реагирайте остро, това е добронамерена шега и се приема като благословия.
• Не забравяйте, че Сонгкран е преди всичко забавление. Прах в очите или изненадваща ледена струя вода не са от най-приятните изненади, които могат да се случат на туриста, но е важно смехът и забавлението да не спират.
thai-new-year2
Следвайки гореспоменатите съвети, със сигурност ще Ви помогнат да посрещнете отново Нова година, но този път през март по тайландски обичай.
thai-new-year1

Songkran Festival in Phra Nakhon Si Ayutthaya