Subscribe RSS
Издръжка на живота в Тайланд Aug 08

Колко ви трябва за да се издържате в Тайланд? Това сами можете да прцените от данните изложени по долу. Средната работна заплата е около 15000-20000 бата, не може да се каже тояно, зависи от региона, като в Банкок можете да гоните заплата като на запад. ДДС-то в Тайланд е само 8% като ако си купите техника или накаква стока по скъпа от 3000 бата ще ви върнат тези 8% на летището thailand_livingсрещу касовия бон. Цените на стоките и услугите ще ги опиша в местната валута-Тайландски бат(THB) като за днешна дата (07.08.2009) 1$=34 THB а 1 EURO=48.50 THB както също искам да отбележа, че неофициално Тайландският бат е вързан за долара затова и цените на бензина се менят постояно с падането на долара тъй като на световните борси петрола все още се търгува с долари. По улиците може да се види, че половината от колите които карат са пикапи а те харчат повече петрол от обикновенните коли. Това е защото тук се произвеждат 5 марки коли включително и пикапи които са най-евтини. А от друга страна е цената на бензина която започва от 21.50 бата и стига до 35 бата за най-скъпия супер бензин, дизела е 26 бата за литър а газта е 8.50 бата за кг. (В Тайланд има собствен добив на газ). Бензинът винаги е бил евтин тук и можеби затова липсват на пазара леки коли с дизелови двигатели освен някой пикапи. Повечето автобуси и камиони използват газ.

Стандартът на живот в Банкок е доста различен, но за всиака класа си има пазар, има много скупи магазини които са предимно с вносни стоки, има средни големи супермаркети, има и местни улични пазарчета кудето е най-евтино.
Най-много средства се оделят за пребиваването, особено ако сте под наем. Зависи от това колко дълго ще стойте, 2-стаен обзавен апартамен варира между: 30000-50000 бата в Банкок като това обикновено включва ползване на плувен басеин, сауна, спортен център, помошничка, охрана. Но ако изберете къща в покраинините на града можете да намерите и за 5000-10000 батана месец.
Ако използвате климатик през деня и ноща ще ви струва около 4000 бата месечно, но ако нямате климатик ще ви излезе не повече от 450 бата на месец, тук се използват само луменисцентни осветителни тела дори и на улиците. Кабелна телевизия 1500 бата за стандартен пакет. Водата е евтина и едва ли ще платите повече от 100 бата на месец. Обаждане от домашен телефон в града е 3 бата и зависи от времето на разговор. Мобилните телефони, зависи от тарифниа план, но повечето ползват предплатени карти и варира от 1-5 бата на минута, или ще ви трябват около 300 бата на месец. Интернета в Тайланд е доста зле, бавен и скъп сравнение с България, трудно може да се намери повече от 3 Mbps /590 бата на месец а и скороста винаги не отговаря, връзката минава през Северна Америка до Европа и е доста бавна. Иначе в интернет кафе цената е около15-20 бата на час.
Разходи за храна: В Банкок има много ресторанти с всевъзможна азиатска кухня, не липсва и европеиската, евтини и скъпи, за всекиго по вкуса и джоба. Можете да си поръчате 2 основни ястия с безлкохолна напитка за 150-250 бата. А можете и да отидите на буфе с морски деликатеси за около 1000 бата. Или можеби педпочитате да си вземете нещо на улицата, има всевъзможни сергий които ви приготвят храната на момента за около 25-35 бата, но трябва да се внимава какво се яде за да не ви свие стомаха. Ако изберете Макдоналдс или някое друго подобно заведение ще ви излезе не повече от 90 бата. Кафе в Старбъгс 80 бата.

Но най- добре е да се храните в къщи, несъмнено ще е по здравословно от ресторантите където се ползва палмово олйо и то многократно. Има 2 основни вериги магазини тип мол това са Big C и Tessco Lotus където ще намерите всичко, ето и цените на някой от основните храни:ю
За киолограм пилешко, свинско или телешко не повече от 150 бата
Кора с 10 яйца 28 бата
Мляко 2л 72 бата
Кока Кола 1.5л 23 бата
Бира обикновенна 640мл 26-35 бата
Вина от 200 до 650 бата и нагоре за ботилка.
Водка само внос а уиски има и местен вид което не е толкова добро и е около 70 бата за 250 мл.
Трябва да се има в предвид местният закон който позволява закопуването на алкохол само в часовете: 12-14 pm и от 17pm до сутрин 6am. това не важи в ресторантите. Също на Будиските празници е забранено продажбата на алкохол. Цигарите-цените започват от 60 бата на кутия, в Тайланд много рядко ще видите някой да пуши, освен туристите.
Хляб нарязан 29 бата
Ориз има винаги над 20 вида като Тайланд е производител номер едно в света, цените му са за 10 кг от 120 до 180 бата.
Саламите са предимно внос и са около 35 бата за 100г имат и тяхни но само тип хамбурски и ги тъпчат с люти чушки.
Сирената са предимно внос, бяло сирене се намира много трудно предимно в по скъпите маркети като Топ Маркет и е предимно от Австралия, Нова Зеландия и Дания, имат и един местен вид което е доста солено. цените им са за 200г – 135-165 бата, кашкавала 180-250 бата.
Киселото мляко е много зле, всичкото е натъпкано със захар и всякакви плодови вкусове, макар, че пускат реклами по телевизията снимани в България и показват , че тяхното е по добро от Българското а всъшност има вкус на нишесте с вода и захар. Продава се в 150мл за 15 бата. Има и 1-2 -ма малки производители които произвеждат кисело мляко без захар и със 2-те основни Български бактерии което се допира малко до Българското кисело мляко но го продават само в скъпите маркети за 20 бата 150мл и 45 бата 360мл така таратора ще ви излезе доста солен, затова най-удачния начин е да го използвате за закваска и да си го направите в домашни условия с 2л мляко ще ви излезе 90 бата общо.
markets-thailandПлодовете и зеленчуците са доста евтини и повечето от тях през цялата година, с изключение на вносните, но при тотова голямо разнообразие на плодове и то на такива които не сте чували и пробвали (можете да ги видите тук) ще се изненадате от тяхните вкусови качества.
Ананас – Тайланд е номер едно по производството им цената му е около 35 бата за килограм,
Диня, през цялата година, около 25-35 бата за кг, останалите Тайлански плодове варират между 15-35 бата, повечето ги има през цялата година като в пиковите им сезони на разтеж цените им падат драстично.

Домати и краставици има през цялата година макар и дребни, не като в България или изкуствени внос от Турция но на много прилична цена от 10 до 30 бата за килограм, Картофите са по 38 бата/кг, но тук не са на почит и затова може и да липсват понякога, затова пък има Таро-на вкус е подобно на картоф и е около 40 бата/кг.
Още по евтино е ако се пазари от местните локални маркети-сергии където цените са още по ниски.Там можете да намерите почити всичко, както и месо на сергия на открито в тази жега, но това не ви го препоръчвам.

Морските деликатеси са в най-голямото разнообразие което сте виждали някога, Тайландската кухня се осланя предимно на морски деликатеси. Има всякакви морски и речни деликатеси които ще намерите навсякъде. В големите маркети даже ще ви ги приготвят безплатно на грил, тиган или пара. Най-много се консумират скаридите, предимно речни, цената им зависи от големината като започват от 1см до 15см средно големите струват около 150 бата за кг, докато най-големите достигат до 380 бата за килограм, калмарите са около 90 бата/кг, раците 250-350/кг зависи от големината, риба можеш да избираш от над 20 вида, речна и морска средно по 70-100 бата /кг като има и намаления например средно голяма скумрия за 15 бата/кг. А ако избереш салмон, внос около 170 бата за вакумиран пакет около 200г. В някой ресторанти можеш да попаднеш на промоция като 100 бата за кг големи скаридина грил. В некой даже ти дават един кеп на входа и си избираш сам от един голям аквариюм най-големите парчета. От към храната си е рай за чревоугодника.
Транспорта: Такситата возят на апарат за около 12 бата /км като минимума започва от 35 бата. thailand_busМотори-таксита има ги на всеки ъгал от 10 бата до никога повече от 40 бата. Пикапи наречени “сонгхел” подобно на открити маршрутки около 8-20 бата зависиост от разтоянието. Автобусите са градски без климатик 8 бата, с климатик 11 бата, извънградски, до покраинините на Банкок (диаметъра на града е 45км) около 20 бата, или маршрутка 35 бата. Метрото и скай тренът в зависимост от разтоянието 10-65 бата. С автобус на 2-етажа до Чанг Май ще ви излезе около 450 бата, с много добро обслужване, климатизиран-раздават одеяла защото става доста студено, включва храна и напитки, винаги работеща тоалетна, седалките падат повече от 45 градуса при спане, изобщо по добро отколкото в самолет. Вътршните полети са евтини, като до остров Самуи около 900-1000 бата.

Електроника и всякакви стоки: В Тайланд се произвеждат много неща, почити както в Китай и то качествени. Цените на електрониката е 10-30% по висока от страни като Сингапур или Тайван. Разбира се много от стоките са имитациа на западни маркиили така наречени “менте”, зпадняците буквално се късат да си купуват стоки ментета, например часовници всякакви маркови модели за 3000-15000 бата като имитацията е много добра, даже с механизми автоматик. Дрехите са в най-голямо изобилие, една фанелка 50 бата и нагоре, джапанки от 25 бата нагоре. Има специални маркети където са най-евтини, като Чату чак маркет. Вечер след като затворят банките и офисите, целият банкок се оживява от амбулантните търговци по улиците, сатва като един голям маркет, градът буквално не спи, може да се намери всичко по всяко време.

При наемане на работник да ви оправи къщата цените са доста ниски, това си е държавна политика, която подържа ниска минимална ставка за сметка на качеството. Трябва да се внимава кой и как ти ремонтира домът за да не останеш разочарован от резултата на края.
Електичеството и водата е все още в ръцете на правителството и затова е евтино, като има и стимолирасщи квоти, ако не ползваш повече от 18кб вода на месец в продължение на 6 месеца държавата поема разходите за следващите 6 месеца. Има и градски автобуси безплатни по определени маршрути за 6 месеца от годината. Има доста бедни които живеят в ламаринени бараки, но правителството донякъде се опитва да се грижи за тях с социална политика.

Цените в болниците са различни, нямат лични лекари, плаща се след преглед, но са по поносими от България и по добро обслужване. Зъболекарите, цените са като в България. Лекарствата изписани от болница ви ги дават насипно от там в найлоново пакетче без обозначение какво точно, за да отидете пак на преглед и да ви изпишат нови, но ако знаете какво лекарство търсите, ще го намерите в аптеките, но внимаваите, в малките трябва да се пазарите, защото на чужденците ги предлагат 3-пъти по скъпо. Правилото с пазаренето на цената важи почити навсякъде с изключение на големите молове където са написани и фиксирани но дори и там можете да си изпросите отстъпка при количество, защото като видиат чужденец и започват от да ви привикват най-учитиво с няколко пъти по високи цени.
noodles-on-the-street
Цените на билет за кино в някой шопин мол (а тук са много, наричат Банкок градът на шопинг моловите) е около 100-150 бата като IMX 3D video може да надхвърли 400 бата. На някой места като музеий резервати или увеселителни мест има цена за чужденци която е по висока, но ако имате разрешително за работа или Тайландска шофьорска книжка, ще ви таксуват като местен.
Това е в общи думи, макар, че не съм направил научно изчисление на пазара в Тайланд, най-вече в Банкок но можете да придобиете представа за живота и разходите около него в Банкок. В селските райони и малки градове разбирасе е доста по евтино, дори мога да кажа 2-пъти по евтино за храната и стоки за бита.

Related posts:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
One Response
  1. Krumov says:

    Здравей, брат!

    Ще трябва да си изкарам нова шофьорска книжка. . Ще можеш ли да ми изпратиш информация каква е процедурата?

    Благодаря още веднъж за интелигентния и полезен сайт:)

    Лека!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>