Subscribe RSS
Пътуване до Тайланд Sep 25

Какво ви трябва ако решите да отидите на почивка в Тайланд без туроператор?
Разбира се първо виза, която е окло 15 евро но заради световната криза от 25 Юни 2009 до март 2010 туристическите визите са безплатни. Визата се вади в София от Тайландския консул на ул. Евлоги Георгиев 85. thailand-5
Самолетен билет който може да варира от 500 до 1500 евро, зависи от авиокомпанията, дали сте с организирана екскурзия или сте решили сам да се организирате. Тук ще наблегна на само организацията която може да ви излезе по евтина или по скъпа от организираната екскурзия, това зависи изцяло от вас самите и от обстоятелствата около пътуването. От България до Банкок все още няма и скоро няма и да има директни полети освен чартърни които ако решите да ползвате самосиндикално ще си искат минимум 900 евро. Но не се плашете, има по добри вариянти, като полет от Истанбул, Москва или Будапеща. Най-добре е да проверите цените на билетите от интернет и то на сайтовете на самите компании, цените се движат постояно в зависимост от сезони и ценаата на петрола, също ще трябва да си го резервирате поне 4-6 месеца предварително. Ако авйо компанията няма представителство в Бг. можете да си го купите електронен билет през интернет с кредитна карта и така ще спестите от комисйоната на някои туроператор. Не забравяите да си носите кредитната карта на летището преди полет, защото проверяват картата с която е купен билетът.
Един от най-добрите вариянти е с автобус до Истанбул и от там можете да ползвате, Катарските, Обединените Арабски Емирства или Турските. С Турските имате 9 часов директен полет които са с около 50-150 евро по скъп от другите, които имат междино кацане в Катар или Дибай. Но и това си има добри страни, например през Катар имате 2 или 8 часа престой (в зависимост от билета който сте намерили) ще ви дадът безплатен обяд или вечеря на летището, а ако е през ноща ще ви настанят в хотел с вечеря. Това е още един начин да си разширите пътуването с разходка в Доха, столицата на Катар. Обслужването на Катарските линии е много по-добро в сравнение с Турските. А ако решите да си смените дата катарските ще ви го направят безплатнио докато Турските ще ви вземат още 50 евро. Важно е и да си предвидите пътуването до Истанбул за да не си изтървете полета. Можете да отидете един ден по рано и да разгледате босфора. Вариянти много всичко опира до желание и средства.bangkok_airport
Следващото нужно нещо е също от най-важните, колко пари ще ви трябват за престоя в Тайланд. Това зависи изцяло от вас, къде ще отседните, колко време ще останете, какво ще ядете, къде ще обикаляте, колко сувенири ще си накупите…. мога да кажа само че колкото и да предвидите никога няма да са достатъчни. Все пак започнахме пътуването със скромни средства и затова ще продължа в тази насока. Ако сте на принципа колкото по евтино толкова по добре за мен ще ви трябват между 500 и 1000 евро за 14-20 дена. Тайландската валута се нарича “Бат” монетите “сатанг”, като към днешна дата 1 долар е около 34 бата а 1 евро около 48 бата, има чендж бюра навсякъде но избягвайте да сменяте на летището защото там курса е доста занижен. Можете да теглите от банкомат но зависи от картата и банката ви, може да ви взема около 150 бата такса на теглене.
Хубаво е да си направите и здравна застраховка преди да тръгнете. По някаква западна статистика Тайланд е най-опасната туристическа дестинация за 2008 година, като броят пострадалите тористи за периода, но трябва да се отбележи, че Тайланд се посещтава годишно от над 15 мил. Според мен в Тайланд е доста по-безопасно от България.
Кога е най добре да отидем в Тайланд?
В Тайланд има 3 сезона, дъждовен сезон -от Май до Октомври t 24-36C, но понякога дъждовете започват от Април, хладен сезон – От Октомври до Февруари t 18-32C и сух сезон – от Февруари до Май, като Април е най-горещо t 26-42C. Влажноста на въздуха е висока и затова още като излезете от летището ще усетите, затруднено дишане в лепкавата мараня която можеш да я режеш с нож. Все едно се намирате в огромна сауна и товаа ще ви накара да се потите през цялото време.thai-beach
Активният туристически сезон е от Октомври до Февруари, когато може да се каже, че е по хладно, но тогава и плажове и куроти са прептъпкани с туристи. Най-интересно и забавно е да посетите Тайланд през Април, когато е Тайландската нова година, или така наречения Сонгкран фестивал (воден фестивал) които е навсякъде по улиците в продължение на 4 дни.
Транспорта в Тайланд е добре организиран и сравнително евтин. Ако сте се насочили на юг или на север, можете да ползвате вътрешни полети на достъпни цени, или автобуси, които са добре климатизирани и обслужването е на ниво. Например от Банкок до Чанг Май (около 700км на север) ще ви струва около 550 бата. Такситата ги има само в големите градове, броячът започва от 35 бата и за 25км колкото е от летището до центъра на Банкок ще ви излезе около 250 бата. Не трябва да се пазарите с тях, само на брояч да ви карат (не лъжат броячите както в Бг) и бакшиши не е прието да се дават, само в ресторантите от порядъка на 20-50 бата като отделно си има 10% за сервиз. От летището има малки автобуси (шатъли) които ще ви извозят до автобусната стоянка на летището откъдето можете да хванете автобус до Банкок за около 40 бата. Другият удобен транспорт е мини ванове които в зависимост от растоянието вземат от 10 до 50 бата. Например от Банкок до Аиютая (75км) ще ви вземат само 45 бата.
Градският транспорт в Банкок е доста разнообразен, за всекиго според джоба. Най-евтин е автобуси без климатик или без прозорци, около 4-8 бата, следват с климатик от 8 до 20 бата, зависи дали е стар или нов, метрото според растоянието от 15 до 75 бата, най-атрактивен е скай трена който се движи на 16 метра над земята, предстои пускане на нова линия от летището до центъра на Банкок, това трябва да стане на 5 Декември когато е рождения ден на Кралят на Тайланд. В по малките населени райони където няма таксита или автобуси, за по късите разстояния има така наречените “сонтхел” това са пикапи или средно големи камйони с два реда седалки на каросерията, цените са от 8 до 50 бата в зависимост от разстоянието. За извънградски автобуси трябва да отидите до някоя голяма автобусна станция, като най-голямата е “Мочит”.bangkok-park1
Другата голяма атракция за туристите в Банкок е да се повозят на “Тук тук” това е триколесен звяр който прилича на смесица от американски хеликоптер чопър от виетнамската война и локомотив, издаващ странен остър звук и пушек. В малките градове се ползва като такси и е малко по различен от този в Банкок. Тука вече трябва да се пазарите за цената, винаги започват с оферта от 200 бата, за 2-3км, нормалната цена е около 40-50 бата така, че всичко зависи от ваште способности за пазарлък. Трябва да отбележа, че като видят чужденец и цените скачат многократно (което е навсякъде по света) затова трябва да се пазарите винаги когато обикаляте пазарите, дори и в tuktuk Bangkokголемите молове където стоките имат цени могат да ви направят отстъпка.
Железопътния транспорт също е удобен в по дългите пътувания, като има и спални вагони които са в две класи има и с климатик, цените на билетите са почити колкото с автобус, но се движат доста бавно, вагоните са малки защото линиите са по тесни от Европеиските, локомутивите са само дизели и се получава едно приатно клатене от порядъка на 9-10 часа до Чанг Май (750км) за около 500 бата.
Хотели или къде да отседнем, като начало ако сте реешили да прекарате няколко дни в Банкок и да разгледате забележителностите има едно улица която е само за чужденци. Казва се “Касан роад”, намира се в старата част близо до Големия Дворец, и предлага огромен брой малки хотелчета и ресторанти на много достъпни цени. Като стая с климатик можете да намерите в порядъка на 350-600 бата. Самата улица е един голям базар със сергии от двете и страни, малки кръчми, и дискотеки.
След като намерихме място къде да отседнем е време за забавления. Банкок или градът на ангелите преведено от Крунг теп-Тайландски е около 12 мил. метрополитен град които предлага изобиллие от забавления и забележителности, като едва ли ще ви стигне времето да да се порадвате на повечето от тях, затова ще се опитам да изброя някой по забележителни.
Гранд Палас /Кралският дворец/ и Изумрудения Буда. Храмът на Изумрудения Буда е долепен до Големия дворец – The Grand Palace, в които е събрана 200-годишна история на двореца. Има още няколко храмове около дворецът, единият е от другата страна на реката.
В Банкок има над 200 канала, има много лодки който ще ви разведат из тях.
Ако имате деца с вас несъмнено има няколко места за тях, и това са:
Зоологическата градина “Дусит” е приютила 300 бозайника, 200 влечуги, 800 птици и много други, включително и някои редки видове. До 1939 г. зоопаркът е бил личната градина на крал Рама V.
Dream world – Това е нещо като дисни ленд на около 35км североизточно от града.
Сафари парк – Тук ще видите много животни отблизо без огради, шоу с крокодили и слонове също и различни забавления, намира се близо до града.
Шопинг молове и базари – Някой наричат Банкок градът на шопин моловете, mbk-Bangkokнай-големите ще ги намерите на една линия от 500м и това са “Central World” който е най-големят в югоизточна азия, “Siam Paragon” + .Discovery”, и “MBK-central” със сигорност ще се загубите в тях, в Сиам парагон в приземието има огромен аквариум, магазините му са предимно с маркови дрехи и каво ли не, включително и скъпи марки коли. Но туристите siamparagonнай-уважават МБК който е по стар и вътре има предимно малки магазинчета с всякакви стоки менте на ниски цени. Базарът кудето можете да намерите всичко на много добри цени се казва “Чатучак” и работи само събота и неделя, но не се отчайваите има и нощни базари които работят всяка нощ, по скоро целият център след 7 вечерта става един голям маркет отрупан със сергии по улиците пред банки и офиси, някак градът оживява, носят се аромати на Тайландски гозби и мирис на жасмин от някой храм.
Жасминът несъмнено ще ви остави добър спомен още след слизането от самолета и ако хванете такси или някой мини ван несъмнено ще усетите този аромат защото шофъорите обичат да си го кичат на огледалата. А Тайландската кухня е всеизвестна на цял свят с ароматичните си подправки и билки които присустват в повечето ястия, а това са и нещата които ще опитате още първия ден. За Тай храна ще напиша малко по късно защото това е доста обширна тема.
Следва продължение!

Related posts:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
One Response
  1. Naddia says:

    Това е много полезно. От три дена не спирам да чета този блог! Адмирации за идеята! :)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>