Subscribe RSS
Българи отбелязаха 10 Ноември в Банкок Nov 10

В навечерието на 10 Ноември точно преди 20 години, един ден след рухването на Берлинската стена, започнаха демократичните промени и в България. Започнаха, разбира се, с левия крак напред. Започнаха от немай – къде, започнаха продиктувани от инстинкта за самосъхранение на комунистическата номенклатура. Започнаха при една обяснима след половинвековна диктатура липса на демократичен опит и култура в антикомунистическите среди. И затова – вече 20 години се мъчим като грешни дяволи с неуспешен преход към демократизация на обществото. За сметка на това пък доста успешно осъществихме пъкления замисъл на нашенската номенклатура – да трансформира политическата си власт в икономическа и обратно в политическа.
На 10 Ноември в “Old German Beerhouse restaurant” Grand President Tower III, str.Sukhumvit, soi 11 се събраха група Българи повечето от които работещи тук в международни организации и компании както и група Българи дошли на почивка в екзотичен Тайланд, всички се обедениха за да отпразнуват тази значима дата която е променила съдбата на всички ни към една по добра надежда за по добър живот. За съжаление в тези 20 години така наречен преходен период много от нас се принудиха да търсят препитание далеч от родината си и дори втори дом заради некадърното управление на властоимащите които се оказаха, че са синове и внуци на бивши партиици закърмени от Руската школа и разбиха надеждата на много Българи.
bulgari-v-bankok1

Днес сме свободни хора, които имат право на избор, които могат да говорят и пишат свободно, които могат да пътуват свободно, които могат да изберат къде да живеят без да чакат нечие партийно благоволение било за “софийско жителство”, било за “паспорт” за чужбина. И ако днес милиони българи живеят, работят или учат по света, това е част от онова право на избор и от онази свобода, която близо пет десетилетия бе отказвана на родителите им и на техните родители…

Ето и няколко интересни изречения за размисъл:

10 за и против 10 ноември

ЗА

1. Преди 10 ноември в България се живееше по-добре. Нямаше гладни, всички получаваха медицински грижи на доста високо ниво. “Бърза помощ” идваше, лекарите се задоволяваха с кутия бонбони. На всички бяха осигурени по 3000 калории дневно – и на циганите, и на лудите, и на пенсионерите.

2. Имаше ред. Престъпниците ги ловяха, коли не се крадяха, корумпираните ги вкарваха в затвора. На пияниците портретите им стояха по скара-бирите. Милицията контролираше живота, така че дори най-дребните битови прегрешения биваха незабавно откривани и наказвани.

3. Обществото бе по-морално. Комунистическата идеология използваше риторика основана на етичния императив. Това, макар понякога да бе лицемерно, налагаше традиционните ценности. Да се краде, бе позорно, да се курварства- също. Битово разложените бяха сочени с пръст. Късите поли бяха преследвани, а прояви на явен хомосексуализъм бяха заклеймявани. Веднъж даже спрели изпълнение на Емил Димитров, защото телевизията го показала с прекалено женствени риза и гривнички.

4. Нещата бяха по-качествени и истински. Сиренето бе от мляко, саламът от месо. Ракията и виното бяха евтини и добри на вкус. Стандартите за безопасност на храните и изобщо на стоките бяха изключително високи и са недостигнати днес от никакви еврорегулации.

5. Имаше, макар и вътрешнопартийна, демокрация. Дори членовете на Политбюро се сменяха. В комсомола се издигаха млади хора, които правеха кариера. Всички повтаряха комунистическите мантри и нямаше многопартийна система, но имаше ротация на кадри и се издигаха способни хора.

6. Околната среда бе по-добра. Нямаше свръхзастрояване на крайбрежието. Защитиха се много територии, нямаше безогледна сеч. Пътищата нямаха дупки, а улиците се миеха най-редовно. Изградиха се хиляди паркове.

7. Народната власт научи населението да се къпе. Панелките, макар и грозни, дават хигиенни навици на милиони, които за първи път попадат в тоалетна, различна от дупка в двора, и имат личен душ с топла вода.

8. Имаше разцвет на културата и изкуствата. Невиждан, който никога повече няма да бъде повторен. В България имаше близо 40 държавни театъра, 6 опери и 10 филхармонии. Поетите и писателите получаваха пари, за да се вдъхновяват. Произвеждаха се десетки филми годишно. Художници и скулптори живееха богато от държавни откупки, както и огромна прослойка критици и всякакви “-веди”.

9. България за първи път имаше действаща администрация. Добре смазана и районирана по съветски образец, социалистическата държава имаше доста ефективна администрация.

10. Направени бяха доста добри инвестиции. Особено енергийните мощности и до днес формират голяма част от националния доход. Голяма част от машиностроителните предприятия също продължават да работят добре, дори след рухването на командноадминистративната икономика.
10-noemvri

ПРОТИВ

1. Има свобода на изразяването. Всеки може да напише каквото си иска и както си иска и срещу когото си иска. Има стотици вестници, интернет издания, списания, телевизионни канали.

2. Човек може да бъде богат открито. Тайните социалистически милионери изпълзяха и вече не крият богатството си. Напротив – показната разточителност е на мода. В София има магазини за часовници за по сто хиляди лева и диамантни огърлици за по триста хиляди. Ако нямаш порше, никой не те приема сериозно. При Живков неговата внучка се возеше със скромна “Мазда 323”.

3. Има свобода на движение. Само заради това, че не са ни допускали до гръцкото море, комунистите трябва да се пържат вечно в ада, казва един мой приятел. Преди дори да се заселиш в София, трябваше софийско жителство. А за да пътуваш дори до Румъния, се издаваше изходна виза.

4. Скъпите марки и луксозни стоки. Най-големия соцгъзар всъщност си купуваше най-много скромни дънки “Райфъл”. Всъщност победилата революция на 10 ноември е на потреблението.

5. Няма първични партийни организации по месторабота. Няма и щатни партийни секретари. Ченгетата – доносници на службите са намалели драстично, макар да не са напълно изчезнали. Непосредствено преди 10 ноември тайни агенти на различните отдели на Държавна сигурност са близо 90 хил. души! Но ченгетата пряко или косвено участват в управлението на всеки бизнес над половин милион лева у нас.

6. Няма опашки. Дефицитът е ликвидиран – за нищо, дори и за най-труднодостъпните услуги като домашен телефон вече не се чака. Напротив бутат ти по няколко ненужни. Има тоалетна хартия за всеки, дамски превръзки, боб, лук и чесън.

7. Може да се играе хазарт легално, може да се инвестира на борсата. Не е нужно да се вреш по мазета и подвали.

8. Има 300 телевизионни канала, всякакви световни формати, а в петък не дават задължително програма “Время”. Сателитните чинии са разрешени, а чуждите радиостанции не се заглушават.

9. Чалгата е разрешена. Не е нужно да имаш 20 дека пайнер, за да размножаваш нелегални касетки с хисарския поп. Отиваш в магазина и купуваш всякакви любими изпълнителки – от Глория до Азис. Същото впрочем се отнася и до метъла, нюуейва и прочее упадъчна музика. На националния стадион са пели и Лепа Брена, и Мадона.

10. Всеки може да бъде избран. Фигури и лица, които комунистическият режим не би допуснал да бъдат издигани поради очевидна интелектуална или идеологическа непригодност, сега са народни представители, съдии, даже министри. Това също е свобода.
от “Борислав Зюмбюлев”
bulgaria_free

Време е за размисъл.

Related posts:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
5 Responses
 1. Симо says:

  България може само да се срамува, че е известна на света с комунистите си, киселото мляко и Стоичков?! Не мога да си представя, че още избираме грозни, нагли, прости кариеристи, образовани /обработени/ по сталинистки модел. . Но имаме една добра новина господа- да се почерпим за оставката на посланика в Турция. . Наздраве, пък дано още смелчаци да има . . Но да не се радваме много, че знае ли се къде ще се намести сега?!

 2. Симо says:

  Пропуснах да попитам откъде се изнамериха тези положителни мисли за комунизма?! Това някаква поръчкова журналистика ли е?!

 3. Krumov says:

  Привет от Патая!

  Впечатлен съм от сайта:) Има интелектуален формат, което ме спечели и обнадежди, че има още талантливи и мислещи българи. Може би има надежда поне за нашите деца да живеят в една модерна и цивилизована страна.
  Каква хубава компания сте формирали на 10 ноември:) Иска ми се и аз с моята съпруга да бяхме се присъединили, но прочетох материала едва днес. . От 6 месеца съм се установил в Патая. Познавам още две смейства, които също се интересуват къде и по какъв начин може да се информираме за следващи сбирки.
  След седмица е Никул ден! Нама ли да има нещо отново?
  Оставил съм е-маил, моля да ми се обадите.

  Очакваме с нетърпение да се срещнем

 4. Евго says:

  Здравей,
  Има и форум тук:

  http://www.bg-thai.co.cc

  където отговарям на всякакви въпроси свързани с Тайланд, там съм написал и как се подменя книжка, а ако искаш нова да си вадиш ще ти дам повече данни каква е процедурата, можеш да го напишеш във форума и там ще ти напиша повече за да могат и други да се възползват после от информацията. Също така ако има нови срещи ще намериш инфо във форума.

 5. I am definitely bookmarking this page and sharing it with my friends.

  :)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>