Subscribe RSS
Кралят на Тайланд отпразнува 82-я си рожден ден Dec 05

Кралят на Тайланд Бумипол Адулядет напусна в инвалидна количка за кратко болницата, където се лекува от два месеца, за да присъства в кралския дворец на честването на 82-я си рожден ден. За пръв път от близо месец кралят на Тайланд се появи на публично място. Монархът беше приет в болница в Банкок с оплаквания за белодробна инфекция. Лекарите обаче го изписаха макар и само за един ден, за да присъства на тържеството по случай 82-я му рожден ден. Тълпи от хора се бяха събрали пред болницата “Сирираж” в Банкок и в продължение на няколко минути скандираха “Да живее кралят” при появата на височайшата особа.
the_king
Бумипол, който царува от 63 г., е смятан за обединяващата фигура в Тайланд Смятан е за обединителна фигура в тази изключително разделена от политиката страна. Поради тази причина мнозина от събралите се пред болничното заведение хора носеха розови ризи и развяваха националния флаг, заедно с портрети на монарха. Цветът на облеклото на тайландците беше израз на тяхната загриженост за здравето на краля. През 2007 години кралски астролози заявиха, че розовото ще има огромно благотворно влияние върху общото здравословно състояние и дълголетието на Пумипон и този цвят се превърна в символ за гражданите на страната.

king-birthday

king_birth_day

Тайланд е дълбоко разединен между привържениците на бившия министър-председател в изгнание Таксин Шинаватра – подкрепян главно от селското население и бедните слоеве – и противниците му от традиционния елит в Банкок. Той бе премиер в периода 2001-2006 г. и бе свален от генералите роялисти. През 2008 г. задочно бе осъден на 2 г. затвор за финансови злоупотреби. Оттогава живее в чужбина, главно в Дубай.


Thais throughout the country start celebrating HM the King’s 82th anniversary.

Related posts:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
2 Responses
 1. Geri says:

  Здравейте,

  Отскоро съм в Бангкок по програма за размяна на студенти. Интересувам се от историята на Тайланд и съм силно впечатлена от безрезервната любов на хората към кралското семейство. Университетът ми е извън Бангкок и нямам време да разгледам забележителностите. Успях все пак да посетя Двореца и храмовете около него. Можете ли да препоръчате други интересни места и забележителности, свързани с кралското семейство.
  И тъй като това е блог на българската общност в Тайланд, интересно ми е да попитам дали има някакви културни прояви на българите, като посещения на храмове, острови, изложби, сбирки за рожденни дни или други български празници и т.н.
  Ще ми бъде приятно да се включа и аз :)
  В навечерието на Коледа и Нова Година ви пожелавам весели празници!

  До скоро!

 2. Евго says:

  Здравей,
  за историята на Тайлнад най-добре да започнеш от Grand palace, това е задължителното място което трябва да посетиш, после The Vimanmek Palace това е 100 годишен дворец направен изцяло от дърво и е пълен с исторически снимки, предмети и какво ли не. Следващия е Suan Pakkad Palace който се намира на Sri Ayutthaya Road south of the Victory Monument. Като имаш предвит, че ще ти трябва по един цял ден за всеки дворец за да разгледаш всичко.
  За срещи и събития на Българите в Тайланд ще намериш във форума на този адрес: http://www.bg-thai.co.cc/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>