Subscribe RSS
Връщат от Тайланд посланика с мерак Jun 10

Дипломатът и Трифонова били в конфликт от 2008 г. Камен Величков проверяван от месеци за нарушения.

kamen_veli4kovПосланикът ни в Тайланд Камен Величков, който беше замесен в сексскандал с негова подчинена, ще бъде отзован. “Външният министър Николай Младенов подписа заповед за налагане на дисциплинарно наказание “предсрочно прекратяване на задграничния мандат”, съобщи за “Стандарт” говорителят на Външно министерство Весела Чернева. Мотивите за връщането на Величков са серия от дисциплинарни нарушения като шеф на мисията ни в Банкок, която той пое през 2008 г. Срещу посланика от края на миналата година във Външно тече проверка, едно от основанията за която бил и казусът с обвиненията за сексуален тормоз, твърдят дипломати.
Преди ден стана ясно, че бившият ни консул в Тайланд Красимира Трифонова е подала жалба срещу Величков в Комисията за защита от дискриминация. Тя обвинява в сексуален тормоз бившия си началник, който във вторник отказа коментар по случая, а вчера не вдигаше телефона си. Пред “Стандарт” Трифонова също бе лаконична, но обясни, че става дума за серия от инциденти, които са продължили дълго време. “Ако някой живее в Средновековието и си мисли, че има някакви сексробини, които се предоставят един на друг, аз поне нямам такова усещане за себе си”, каза дипломатката.
По неофициална информация конфликтът между двамата датира още от 2008 г., веднага след пристигането на Величков в екзотичната държава. Там той заварва дамата, която от шест месеца управлява сама мисията ни и дори се представя за посланик. Трифонова пристигнала в Тайланд през 2007 г. и работила с предшественика на Камен Величков – Мима Николова. С новия посланик обаче не се спогодили и във Външно започнали да валят оплаквания и от двете страни. “Един ден Величков дори се обади в министерството и даде ултиматум – да решат кого от двамата да върнат в София, защото ситуацията е непоносима”, разказа пред “Стандарт” сънародникът ни Валентин Пехоев, който от няколко години живее в Банкок. Той твърди, че Трифонова непрекъснато се жалвала в София от новия си шеф. Обяснявала, че Величков й поставя неясни задачи, че е прекалено взискателен, дори настоявала да влезе за разговор в кабинета на тогавашния министър Ивайло Калфин, но впоследствие се отказала. Оплакванията на дамата, че шефът й прави сексуални намеци и я тормози, датират още от периода след пристигането му през 2008 г., разказаха запознати. Според тях напрежението между двамата дипломати, които съставляват цялата ни мисия в Банкок, растяло от ден на ден. Говори се, че Величков и Трифонова дори са стигнали до физическа саморазправа, а се случвало и тя да го замеря с предмети.

В крайна сметка “победител” се оказал посланикът, тъй като, по думите на самата жена, сексуалната агресия довела до предсрочното й връщане в България. В момента Трифонова, която работи в дирекция “Източна Европа, Кавказ и Централна Азия”, е в отпуска.
До десет дни се очаква първото заседание на петчленен състав на комисията на Кемал Еюп по скандала. Членовете й вече са се запознали със случая и са събрали необходимата информация. Част от тях са предоставени от самата Красимира Трифонова, която е предала и свидетелски показания. Засега не е ясно дали Величков ще присъства на заседанието, или ще бъде представляван, тъй като окончателното му завръщане зависи и от процедурата по отзоваването, която трябва да се съгласува с президента Георги Първанов.
Красимира Темелкова
Панайот Ангарев

в.Стандарт

Related posts:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
3 Responses
 1. Петкан says:

  Валентин Пехоев, толкова ли ниско си паднал, че да даваш интервюта в защита на този лицемер камен величков, защо му ближеш задника и му слушаш глупостите които разправя. Има доста Българи в Тайланд които ще потвърдят некадърноста на това протеже което е правило такива мръсни работи в това посолство като е саботирал цялата работа.
  Нямаш си и най-малка предства колко са оплакванията срещу него които скоро след развръзката във външно ще излязат на яве. Не може да си посланик и да представяш родината си и по такъв начин, да прави каквото си иска и без никаква норма на поведение. Защо са го назначили в Тайланд след като е арабист, да отива в Ирак. Само, че сега това е края на кариерата му по най-долния начин който си го е направил сам.

 2. Доган says:

  Тази статия във в Стандарт нещо смърди на поръчкова, не може този Валентин Пехоев които работи в мултинационална компания в Тайланд да дава интервюта вместо камен величков, по скоро посланика е дал интервщто за вестника с неговото име. Познавам го добре Валентин Пехоев и не вярвам да е толкова прост а и не може да чуе тзи думи от посланика когато ги е казал по телефона защото не му стои като секретарка в посолството.
  Но едно е ясно че този нерез е сгазил лука и сега ще си понесе последствията.

 3. KGB says:

  Нека да разделим нещата. Този т.н. “дипломат от кариерата” е класическия БКП номенклатурчик. След като е завършил в Москва (по мои сметки в началото на 80-те години) няма начин да не е номенклатура на БКП. Дали е сътрудник на ДС може само да с епредполага, но е твърде вероятно. След промените 1989 г. е обърнал резбата и се е присламчил към Желю. Так де, като е видял накъде духа вятъра. Пък какво толкова? Няма да с екара с БСП, пък ще се умилква на СДС – типично поведение на доиносник на ДС. Кога е назначен за посланник? По времето на БСП – явно неговите другари не са го забравили. Дали е имало сексуален тормоз или не е трудно да се каже. Но че е имало тормоз в чисто човешкия смисъл е повече от ясно. И след като през 2009 г. палачинката се обръща дамата е решила да му скрои кюляфа. Партийните оменклатурчици са ужасна напаст. Те смята че веднаж сложени на някакъв пост те трябва да векуват. И да няма сила която да може да ги махне от там. Ама с ББ не са познали. Той маха от своите, та ще се церемони с номенклатурата на БСП. И сега този случай му идва дюшеш. Е, да дойде този симпатяга тук, да рендосва няколко години стола във Външно, да разнася папки за 500 лв заплата. пък ако не му харесва като дипломат от кариерата може да се преквалифицира като “безработен от кариерата”. Че както гледам май ще го държи до пенсия

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>