Subscribe RSS
За първи път жена премиер на Тайланд Jul 04

Инглук Шинаватра е първата жена министър-председател на Тайланд след като спечели изборите и изгради коалиционно правителство.

Социалистическата партия “Пуеа Тай” спечели 265 места и първата жена министър можеше да управлява без създаването на коалиционно правителство.

Новата коалиция държи 60% от местата в парламента равняващо се на 299 места от 500-членният законодателен орган.

Сегашният тайландски премиер Абхисит Веджаджива и Демократическата партия , която ще предаде властта на Шиниватра, представена предимно от Банкок и южната част на страната, претърпя първата си загуба от близо две десетилетия.

Той заяви, че партията му има желание да работи с кабинета, който ще формира Инглук Шинаватра. Той подаде оставка като лидер на демократите.

Тя е сестра на бившия премиер Таксин Шинаватра, който живее в изгнание, след като през 2006 г. бе свален с преврат и е заклет враг на местния елит.

Привлекателната бизнес дама, която е на 44 години, само преди по-малко от два месеца бе издигната от опозиционната “За тайландците”. Инглук често е сочена за говорител на милиардера (Таксин Шинаватра), който пък я нарече свой клонинг.

“Научих се да правя бизнес с него и разбирам как възприема и как решава проблемите, както и начина, по който изгради всичко от самото начало”, заяви Инглук Шинаватра.

Таксин, който бе свален с преврат преди шест години, напусна страната, за да избегне присъда от две години затвор за финансови злоупотреби. Той е преследван и по обвинения в тероризъм заради предполагаемата подкрепа, оказана на участвалите в демонстрациите през пролетта на миналата година.

Около 100 000 “червени ризи”, повечето верни на бившия телекомуникационен магнат, окупираха два месеца центъра на Банкок с искане премиерът Абхисит Веджаджива да подаде оставка. Размириците, на които в крайна сметка сложи край армията, отнеха живота на над 90 души, а 1900 бяха ранени.

Влиятелните военни в Тайланд също признаха победата на партията на Шинаватра. Изявлението им бе изтълкувано от пазарите като признак за завръщане на стабилността в страната, поне в краткосрочен план. Индексът на тайландския фондов пазар се повиши в понеделник с 5%, а тайландският бат поскъпна с 1% спрямо долара.

Анализатори обаче коментираха, че стабилността може да е краткотрайна, ако Таксин Шинаватра реши да се върне и да поеме в ръцете си управлението на страната.

В понеделник той увери от Дубай, че не възнамерява да се завръща в тайландската политика, и подкрепи сестра си, заявявайки, че най-голямото й предимство е това, за което я обвиняват нейните противници, а именно липсата на опит.

В едно от първите си изявления след изборната победа 44-годишната бизнес дама Инглук Шинаватра каза, че най-неотложният въпрос е да се постигне помирение в страната. Обаче враждата между милиардера Таксин Шинаватра и консерваторите е толкова дълбока, че прави неизбежна бъдеща конфронтация.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>