Subscribe RSS
Невиждани досега наводнения в Тайланд Oct 10

По време на дъждовния сезон в Тайланд винаги има наводнения в по ниските провинций около големите реки, но тази година наводненията са невиждани. Поради обилните дъждове в северен Тайланд големите язовири са препълнени и са принудени да изпускат големи количества вода която залива централните провинций на Тайланд като напрежението в Банкок се повишава заради опасноста да бъде наводнен от придошлите води на реката и очакваният висок прилив в залива около 16 Октомври. Самата столица-Банкок е застроена на калните брегове на река Чао Прай заради което бавно потъва и в момента е на 2.5м под морското равнище, единствените защити са водозащитни стени и отводнителна система с над 400 канала, но от към морето няма никаква защита.

Най-засегнат се оказа провинцията и град Аютайа-древната столица на Тайланд където има най-много исторически обекти. Целият град е наводнен понеже в него се вливат няколко реки и множество канали, старата част на града е остров заобиколен от реки и канали и дори издигнатите превантивни стени не са могли да спасят историческите забележителности които се озоваха под водата. Започна евакуиране на жителите му в града няма ток и е още по трудно оцеляването. Избяга ли са над 80 крокодила от ферма и са успели да хванат само 9, останалите са на свобода по улиците на Аютайа.

Главният транспортен и железопътен път за северен Тайланд който минава покрай Аютайа също е под водата и е затворен. Досега за загинали 260 души и над 3 мил. жители в 30 провинций са засегнатите като за доставка на храна и вода са организисен щаб на старото летище в Банкок.

Край Аютая се намират множество индустиални зони, както и завода на Хонда който вече е под водата, много от новите коли са били превозени до старото летище, но са останали повече от 200 които също са под водата, също така наблизо е и хай-тек зона където има предимно Японски джойн венчърс компаний които произвеждат компютърни компоненти и електроника и също скоро могат да се окажат под водата.
Наводнения в Тайланд
Най-големия язовир който се намира на окло 400км северно от Банкок в Так е пълен и вмомента се изпуска голямо количество вода която наводнява по пътя си всички ниски провинций.По протежение на реката има много изкуствени прегради и разклонения от канали които са се скъсали и водата безконтролно наводнява всичко по пътя си. Цялата централна част на Тайланд е предимно равнина и е насечена от реки и канали които са предимно за напояване на оризищата, затова и водата се разлива по протежението на реките. Това се случва всяка година, като някой места стоят по 2-3 месеца под водата, но тази година наводненията са исторически, не е имало до сега толкова големи и хората са били неподготвени, като много от тях се предпочели да остант по домовете си и да се борят за спасяване на имуществото си. За да си спасят колите много от хората са ги закарали до близките щопинг молове, старото летище.

Започват да си задават въпроса, защо се стигна до такова голямо наводнение на такава голяма площ след като изглежда, че дъждовете са по малко от миналата година, някой обвиняват правителството , че не си е свършило работата (новото правителство встъпи на власт преди 2 месеца и издигаше лозунги “Без повече наводнения”) казват, че една от причините е лошото управление на водните ресурси, като не са източили язовирите преди дъждовния перйод и сега преливат, и непочистените канали и управлението на водните прегради.

В момента в Банкок са на крак и се опитват да предотвратят наводняването му защото водата е на входа му, в последната провинция преди Банкок – Патумтани и се опитват да отклонят водата в близките ниви на провинцията но това не може да помогне ако водата продължава да прийжда със същите темпове. По поречието на реката в Банкок са наредили редици малки кораби завързани заедно които работят на пълна мощ и се опитват да ускорят течението на реката по пряк канал защото там движението на реката е много бавно. Хората по крайните квартали се приготвят за най-лошото, като поставят торби с пясък а някой даже зидат стени пред домовете си. Магазините бързо се изпразват като се запасяват с вода и храна за по дълаг перйод, купуват се спасителни жилетки и малки лотки. А дъждовете са все така обилни и може да продължат така до края на Ноември когато свършва дъждовния сезон.

Related posts:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
2 Responses
 1. vessi says:

  Здравейте,
  предстои ми пътуване до Банкок на 22.10.2011год.
  От туристическата агенцията ме уверяват, че няма проблеми и че информационните агенции преекспонират проблема.
  От това, което прочетох по-горе се уверих че явно информационните агенции не си измислят.
  Ще Ви бъда много благодарна, ако продължавате да ни информирате за действителното положение в страната.
  Дано има по-малко пострадали и щети.
  Веси

 2. Евго says:

  Ако ще ходите на почивка край морето няма проблем, наводненията засягат предимно северен и централен Тайланд, самия Банкок също е застрашен защото след 16 Октомври ще има прилив в залива и реката може да прилее по улиците.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>