Subscribe RSS
Наводнеията достигнаха Банкок Oct 29

Най-голямото наводнение за последните 100 години бавно но сигурно навлиза в Банкок, противно на това което твърдеше правителството, че Банкок е обезопасен от водата. Досега са загинали над 500 човека. Всъшност всички опити да спасят Банкок от наводнение се проваалиха, отбиваха водата на североизток и северозапад от града, така наводниха още по големи площи и предизвикаха недоволството на мильони хора където никога не е имало наводнение досега. Цялата ситуация изглежда като пълен хаос, старото летище на Банкок (където беше центъра за кризисната ситуация) е вече наводнено с половин метър вода. Водата разби всички защитни стени които бяха изградени по пътя и, река Чау Прая достигна исторически рекорд от 2.5м надморска височина. Големият дворец с изумрудената Буда също е наводнен и то за първи път в историята му макар, че е на самия бряг на реката. Обявено е 6 дена неработни и предупреждение Банкокчани да се изнасят от града до други провинций които не са наводнени, всъшност 1/3 от провинцийте в Тайланд са засегнати от наводненията.

Предупреждават да си вдигат покъщината на по високо ниво, колите се паркират по магистралите които минава на 16 метра над града, паркингите в шопинг моловете, мостове, задръстванията в някой изходи на града са огромни, може да минеш 100 км за 5 часа. Много от големите магазини са ката преди война, всичко се разграбва бързо, прекъснати са много от снабдяванията им с храна и изглеждат празни. До 2-3 дни водата ще стигне центъра на града, повечето райони около реката са вече заляти с 0.5-1 м вода. Следващата битка ще бъде междинародното летиште на Бангкок което се намира на 40 на изток от града, правителството твърди, че е обезопасено но вече никои не им вярва на приказките защото прийждащата маса вода просто си минава през всяко препятствие.

С две думи не трбва да се пътува до Банкок в следващия месец, защото водата много бавно ще се отегли, казват че до средата на Номври ще се отдръпне, но досега нищо не излиза така както твъдрдят и като погледнем предишни наводнения (пез 1985 и 1997) водата ще се задържи до края на Декември. Затова който си е направил план да пътува до Банкок го съветвам да си промени плановете или директно да лети на юг до остров Пукет, пътищата към северен Тайланд са наводнени и трябва да се ползват обходни маршрути които са задръстени от превозни средства, затова най-доброто решение е пак самолет до Чйанг Май. Ако не можете да плувате по добре стойте далеч от Банкок до декември.

Някой започват да си задават въпроса защо е толкова голямо наводнението като валежите са по малко от предходната година, аз лично не съм виждал дъж от 3 седмици а огромна маса вода се изля от север. Срещу природата не можем да се борим, но можем да намалим щетите от наводненията, според някой статий които излязоха една от причините е, че двата големи язовира които се намират на повече от 400 км на север от Банкок не са били изпразнени максимално преди дъждовния сезон.


Според една статия политик на висок пост лично е заповядал да не се изпуска водата преди водния сезон за да има достатъчно за агракултурата макар, че директорът на язовирът да е настоявал водата да се изпусне преди сезона.При диаграмите от предходните години се вижда, че се изпразват до 25% а сега са бли оставени 50% пълни и след първите обилни дъждове на север са се напълнили и е трябвало да започне да се изпуска огромна маса вода (100 мил. куб. м. на ден от единя и малко по малко от другия), лошата подръжка на каналите за отводняване и напояване, водните прегради и врати (централен Тайланд е насечен от канали с които се напояват оризищата) или казано лошо управление на водните ресурси. Предполам, че след наводнеията ще има проверка дали има човешка вина за мащаба на наводнението. Тези язовирни стени са изградени не само за да напояват и пройзвеждат ток а и да предотвратяват наводнения от такъв мащаб.


Related posts:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
One Response
 1. румен says:

  здравейте
  досега съм бил 3 пъти в Тайланд !!!
  Страхотна държава – и много приятни хора
  Отново съм мераклия да отскоча до там с цел ” презареждане “с положителни емоции , Този път ще съм сам и ако имате желание можем да се видим !
  В нета няма много информация за българското общество в Тайланд , така че сте съм ви благодарен да си пишем !!
  поздрави от мъгливия и мрачен Бургас
  Румен

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>