Subscribe RSS
Тайландската Нова година Сонгкран Apr 11

Събитието свързано с посрещането на тайландската Нова година известно като Сонгкран, е най-големият празник през годината в Тайланд. То обединява в едно Коледа, Деня на благодарността и Нова година. Тази година официалните празнични дни са от 13-15 април като в началото или в края на честванията се добавят още няколко почивни дни, които се сливат с уикенда, за да превърнат събитието в безкрайно приключение.
thai-new-year4
Продължителността на празненствата варират в зависимост от това къде се провеждат. Например в Чианг Май понякога Сонгкран се чества цяла седмица. Той се определя като събитие, което трябва да се види, за да се повярва, че съществуват. Особено като се има предвид скромното му начало.
thai-new-year6
Връщайки се назад във времето и проследявайки хода на този празник в някой от азиатските страни, ще стане ясно, че със Сонгкран първоначално се е отбелязвал краят на сухия сезон. В Тайланд той е поставял началото на новия лунен календар и е давал възможност на семействата да се събират и заедно да празнуват отминаващата година и да посрещат новата, молейки се за благословие и плодородие. Задължително е било и посещението на религиозен храм, както и измиването на изображението на Буда с ароматизирана вода, която след това е била събирана и изливана за напръскване на раменете и ръцете на по-възрастните членове на семейството като благословия.
thai-new-year5
Придвижвайки се няколко стотин години напред във времето, до наши дни, се оказва, че събитието и днес има голямо значение за семействата и общността. Посещенията на храмовете все още намират място в хода на празника. Днес обаче най-видимата част от него са уникалните водни битки по улиците на Банкок и Чианг Май, където шансът някой да остане сух и чист е равен на нула. Настроението е празнично и приповдигнато. По улицата всеки крещят „Sawa Dee Bhee Mai” (Честита Нова Година) и с пълни шепи с прах посипват косите и натриват бузите на случайни минувачи, а водата се лее от всеки ъгъл. За щастие празненствата съвпадат с най-горещата седмица от годината, така че водната война е най-добрият начин туристите да се спасят от 40-градусовите температури.
thai-new-year3
Ако пътуването до Тайланд съвпада с този необичаен празник, има няколко неща, които трябва да се знаят:
• Задължително е въоръжаването с водни пистолети за необичайните битки, които могат да се закупят във всеки магазин, найлонови пликове за портфейла и телефона, слънчеви или водни очила и разбира се дрехи, които със сигурност няма да останат чисти.
• Дамите да не се обличат в оскъдни дрехи. Имайки предвид приповдигнатото настроение на тълпата и водните битки, те биха били най-лошият избор за Сонгкран.
• Денят трябва да се планира внимателно. Излезте с приятели на улицата и си организирайте място за среща в случай, че се загубите в суматохата. Важно е да се пие много вода, разбира се не тази, която е била излята на главата ви.
• Не се надявайте да останете сухи, дори и да не посетите парти зоната. Ако станете „жертва” на случайно заливане с вода, не реагирайте остро, това е добронамерена шега и се приема като благословия.
• Не забравяйте, че Сонгкран е преди всичко забавление. Прах в очите или изненадваща ледена струя вода не са от най-приятните изненади, които могат да се случат на туриста, но е важно смехът и забавлението да не спират.
thai-new-year2
Следвайки гореспоменатите съвети, със сигурност ще Ви помогнат да посрещнете отново Нова година, но този път през март по тайландски обичай.
thai-new-year1

Songkran Festival in Phra Nakhon Si Ayutthaya

Related posts:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>