Subscribe RSS
Лой Кратонг в Тайланд Nov 06

IMG_60123442509130
Лой Кратонг е един от най-популярните тайландски фестивали, смятан от мнозина за най-романтичното и най-красиво събитие. Според традиционния тайландски календар на 17 ноември тази година е нощта на дванадесетото пълнолуние, когато празнуващите ще се отправят към реките, езерата и каналите, за да уважат една вековна традиция в Тайланд. Фестивалът е създаден в чест на богинята на водата Пра Мае Конгка и дава възможност на хората да я почетат и евентуално да й благодарят за изобилието през изминала година. Също така те отправят молитвите си добрият късмет да не ги изоставя и през идната година. Тайланд като култура е силно зависим от земеделието и е дълбоко и тясно обвързан с водата. Затова не е изненадващо, че Лой Кратонг все още се смята за важно събитие.
IMG_60143742039666

IMG_60149378935027
Името на фестивала е уникално, защото описва на тайландски, точно това което се изисква от неговите участниците да правят. Около водните пространства хиляди продавачи предлагат огромно разнообразие от най-важния аксесоар за празника, а именно кръгли лодчици – кратонги, които варират от мънички и семпли до големи и пищни. Изработени от дърво, хляб или напречно отрязани парчета бамбук или бананово дърво, те често биват украсявани с цветя, листа, свещи, тамян и други декоративни елементи. След като си изберат кратонг, участниците се отправят към водата, казват молитва и го пускат да отплава (на тайландски, лой). За повече късмет някои вярващи дори добавят и изрязан нокът или малък кичур коса в крaтонга си като символ на новото начало.
IMG_60158175968187

IMG_60154072395598
Но не само водата е важен елемент на внимание по време на Лой Кратонг. Във въздуха се реят и множество летящи фенери наричани ком лой. Те са направени от оризова хартия и се издигат във въздуха благодарение на топлия въздух от свещите прикрепени към тях. Те летят в небето, докато се превърнат в малки оранжеви точици на фона на нощното небе. Гледката на един летящ фенер е красива, но хиляди издигащи се във въздуха е изживяване, което събужда възхищение у посетителите особено в Чианг Май. Фестивалът няма да е истински тайландски фестивал, ако няма огромно количество храна, фойерверки и преливащи от посетители улици.
IMG_60128997665663
Важно е да се обърне внимание на кратонгите, които се купуват по време на Лой Кратонг. Тези, направени от естествени материали се разграждат бързо, в сравнение с пластмасовите им еквиваленти, които задръстват и замърсяват реките. Затова е наистина важно да се придържаме към кратонгите изработени от естествени материали.
IMG_60134192381675
Фестивалът се провежда в цял Тайланд, но най-големи са празненствата в Банкок и Чианг Май. Парковете Лумпини, Бенчасири и Бенджакити, както и цялото поречие на река Чао Прая, са най-популярни места по време на фестивала честван в Банкок, а зоната около река Пинг привлича най-много празнуващи в Чианг Май.

Related posts:

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>